Skip to main content

I högskolornas gemensamma ansökan till juridisk utbildning väljs 75-80 % enligt universitetslagens 36 § bland sökande, som inte tidigare har avlagt en högskoleexamen enligt det finländska utbildningssystemet och som inte har tagit emot en studieplats i en utbildning som leder till högskolexamen och som inleddes hösten 2014 eller senare.

Den s.k. förstagångssökandekvoten beaktas i antalet nybörjarplatser för respektive ansökningsmåls antagningssätt, dock så att i betygsantagningen beaktas endast förstagångssökande. Fler förstagångssökande än den fastslagna kvoten kan bli antagna, om de(n) sökandes antagningsframgång räcker till för det. Ifall det inte finns tillräckligt med förstagångssökande, vars antagningsframgång räcker till för att fylla de platser som har reserverats för förstagångssökande, kan förstagångssökandeplatser fyllas med andra än förstagångssökande.

I den gemensamma antagningen till juridisk utbildning väljs studerande först i betygsantagningen på basis av vitsorden i studentexamensbetyget. I betygsantagningen kan man bli antagen till vilket som helst ansökningsmål i juridik, som man har sökt till. Man kan bli antagen i betygsantagningen, fast man inte deltar i urvalsprovet.

Antagningsresultatet är villkorligt för dig som avlägger en IB-, EB- eller DIA-examen under ansökningsvåren tills din ansökningsbehörighet och dina betygspoäng har granskats från det slutliga betyget.

Sökanden behöver inte själv meddela om hen söker i betygsantagningen eller urvalsprovsantagningen. Sökanden beaktas alltid i båda antagningarna, förutsatt att hen uppfyller antagningskriterierna. Antagningen framskrider enligt placeringen i den nationella gemensamma ansökan. Resultaten publiceras enligt tidtabellen och praxis för den nationella gemensamma ansökan.

Betygsantagning

En sökande beaktas i betygsantagningen om hen är förstagångssökande och har avlagt finländsk studentexamen, EB-examen, IB-examen eller RP/DIA-examen i Finland.
I betygsantagningen kan man bli antagen till alla utbildningar som ingår i den gemensamma antagningen till juridik (enligt den sökandes ansökningsprioritet).

I betygsantagningen beaktas personer som skriver studenten senast under ansökningsvåren och vars resultat finns i studentexamensregistret vid studentexamensnämndens publiceringsdatum. Gymnasierna ska skicka in information om avläggande av gymnasiets lärokurs till studentexamensregistret senast samma datum. Högskolorna ansvarar inte för förseningar som beror på gymnasierna. Resultaten från betygsantagningen offentliggörs före urvalsprovet.

Poängsättningen i betygsantagningen

Det maximala poängantalet på basis av betyget är 154. Poäng ges för fem ämnen:

  • Modersmål
  • De fyra ämnen som ger dig de högsta poängen

Om en sökande saknar något av de ovannämnda ämnena får hen inga poäng för det ämnet. Den sökande beaktas ändå i betygsantagningen. Poäng ges endast en gång per ämne. För matematik kan poäng ges endast för lång eller kort matematik. Om den sökande har avlagt två prov som poängsätts som prov i modersmålet beaktas vid poängsättningen det ena (med högre poäng) vid punkten modersmål och det andra vid punkten språk, lång lärokurs. Den sökande kan få poäng för flera olika språk, oavsett deras omfattning.

Man kan inte få poäng för gammalt (före 2006 avlagt) realprov. Poänggivande studentexamen eller delar av dem (finländsk studentexamen, EB, IB, RP/DIA) kan kombineras i betygsantagningen till fördel för den sökande, förutsatt att minst en studentexamen är färdig. European Baccalaureate-examen (EB), International Baccalaureate-examen (IB) och i Finland avlagd Reifeprüfung-examen (RP) eller Deutsches Internationales Abitur-examen (DIA) poängsätts i betygsantagningen på samma sätt som en finländsk studentexamen. Man kan få poäng för alla de ämnen i EB-examen, i vilka man har avlagt ett skriftligt och/eller muntligt prov.

Betygsantagningens poängtabell har publicerats på universitetens gemensamma webbplats Yliopistovalinnat.fi. Via länken nedan kommer man till poängtabellen för juridiska områdets betygsantagning.

Poängtabell för betygsantagningen 2023-2025

Samma poäng

Ifall fler sökande har samma antal poäng och antagningskvoten skulle överskridas, rangordnas de sökande enligt poängen för nedanstående ämnen. Ifall det fortfarande finns sökande med samma antal poäng efter att det första rangordningskriteriet har tillämpats, tillämpas det andra rangordningskriteriet och vid behov vidare ända tills det femte rangordningskriteriet.

  1. modersmålet eller finska/svenska som andra språk
  2. det realämne som ger flest poäng
  3. ett språk, lång lärokurs (om den sökande har deltagit i fler än ett prov i modersmålet kan här beaktas det språk som inte tagits i beaktande som modersmål).
  4. annat språkämne som ger mest poäng
  5. matematik (lång eller kort).

Om det efter att man tillämpat dessa kriterier finns flera sökande med samma poängtal på gränsen till antagning, antas ingen av dessa sökande. Ifall alla platser inte fylls i betygsantagningen, flyttas dessa platser till urvalsprovsantagningen.

Våren 2025 urvalsprov G: torsdagen den 5.6.2025 kl. 14-18

Urvalsprovsantagning

Ansökningsmålen i den gemensamma antagningen till juridik använder universitetens urvalsprov G. Läs mera om urvalsprov G på webbplatsen yliopistovalinnat.fi.

Ansökningsmålen i den gemensamma antagningen till juridik använder den gemensamma delen och den separata juridiska delen av urvalsprov G. Urvalsprovet baserar sig på materialet i urvalsprovet och den separata delen i juridik baserar sig dessutom på förhandsmaterial som publiceras den 2.6.2025 kl. 9.00 på webbplatsen yliopistovalinnat.fi.

Urvalsprovet ordnas digitalt i urvalsprovstjänsten Vallu. Du ska ta ett identitetsbevis och en bärbar dator med dig. Utan dessa kan du inte delta i urvalsprovet. Bekanta dig på förhand med anvisningarna för det digitala urvalsprovet (på webbplatsen yliopistovalinnat.fi).

Anhållan om individuella arrangemang

Om du behöver individuella arrangemang i urvalsprovet till exempel av hälsoskäl, bekanta dig med anvisningarna för ansökan om individuella arrangemang på webbplatsen universitetsantagning.fi.

Ansökan om individuella arrangemang i urvalsprovet ska lämnas in senast tisdagen den 1.4.2025 före kl. 15.00.

Vallus Urvalsprovspoäng-tjänst

Du kan se dina provsvar och deras poängsättning i Urvalsprovspoängen-tjänsten för prov som genomförts i Vallu-urvalsprovstjänsten på webbplatsen yliopistovalinnat.fi/sv.

Reservplatsförfarande

Läs om reservplatser i den gemensamma ansökan. Observera att ditt reservplatsnummer också kan försvagas om studentexamens eller IB/EB-examens slutliga vitsord höjs för någon annan studerande.

Våren 2025 begränsas antalet reservplatser för alla ansökningsmål i den gemensamma antagningen till juridisk utbildning enligt följande:
  • Betygsantagning för förstagångssökande 80 sökande
  • Urvalsprovsantagning för förstagångssökande 50 sökande
  • Urvalsprovsantagning för alla sökande 50 sökande