Skip to main content

Korkeakoulujen yhteishaussa oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan opiskelijavalinnassa valittavista 75-80 % valitaan yliopistolain 36 §:n tarkoittamalla tavalla hakijoista, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa eivätkä ole vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.

Ns. ensikertalaiskiintiö huomioidaan kunkin hakukohteen valintatapojen aloituspaikkamäärissä, kuitenkin niin, että todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Ensikertalaisia voi tulla valituksi enemmänkin kuin kiintiön kooksi on määritelty, jos hakijan/hakijoiden valintamenestys siihen riittää. Mikäli ensikertalaisille varattuihin paikkoihin ei ole riittävästi ensikertalaishakijoita, voidaan ensikertalaispaikkoihin valita muita kuin ensikertalaisia.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa opiskelijoita valitaan ensin todistusvalinnassa ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella. Todistusvalinnassa voi tulla hyväksytyksi mihin tahansa hakemaansa oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen. Todistusvalinnassa voi tulla valituksi, vaikkei osallistuisi valintakokeeseen. Hakukevään IB-, EB- tai Suomessa suoritetun DIA -ylioppilastutkinnon suorittaneiden todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta tai IB-tutkinnon tapauksessa lopullisista arvosanoista (Diploma Programme (DP) Results).

Hakijan ei tarvitse itse ilmoittaa hakeeko hän todistusvalinnassa tai valintakoevalinnassa. Hakija otetaan aina huomioon molemmissa valinnoissa, mikäli hakija täyttää valintakriteerit. Valinta etenee valtakunnallisen yhteishaun sijoittelun mukaisesti. Tulokset julkistetaan valtakunnallisen yhteishaun aikataulun ja käytäntöjen mukaisesti.

Todistusvalinta

Hakija on mukana todistusvalinnassa, jos hän on ensikertalainen ja suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, EB- tai, IB-tutkinnon tai Suomessa RP tai DIA-tutkinnon.
Todistusvalinnassa hakija voi tulla hyväksytyksi mihin tahansa hakemaansa oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen (hakijan prioriteettivalinnan mukaisesti).

Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne hakukeväänä kirjoittavat ylioppilaat, joiden tiedot ovat ylioppilasrekisterissä Ylioppilastutkintolautakunnan julkaisemana ajankohtana. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta ko. ajankohtaan mennessä. Yliopisto ei vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan ennen valintakoetta.

Todistusvalinnan pisteytys

Todistuspisteiden maksimimäärä on 154. Pisteitä voi saada viidestä aineesta:

  • Äidinkieli
  • Neljä hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta

Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa. Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Jos hakija on suorittanut kaksi koetta äidinkielen oppimääränä, huomioidaan pisteytyksessä toinen (paremmat pisteet antava) kohdassa äidinkieli ja toinen kohdassa kieli, pitkä oppimäärä. Hakija voi saada pisteitä useammasta eri kielestä, riippumatta niiden laajuuksista.

Vanhanmuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä. Pisteitä tuottavia ylioppilastutkintoja tai niiden osia (YO, EB, IB, RP/DIA) voidaan yhdistää todistusvalinnassa hakijan edun mukaisesti edellyttäen, että vähintään yksi ylioppilastutkinto on valmis. Eurooppalainen ylioppilastutkinto (EB), International Baccalaureate-tutkinto (IB) sekä Suomessa suoritettu Reifeprüfung (RP) -tutkinto ja Deutsches Internationales Abitur (DIA) -tutkinto pisteytetään todistusvalinnassa suomalaisen ylioppilastutkinnon tapaan. EB-tutkinnossa pisteitä voi saada kaikista niistä aineista, jotka on suoritettu kirjallisesti ja/tai suullisesti.

Todistusvalinnan pisteytystaulukko on julkaistu yliopistojen yhteisillä Yliopistovalinnat.fi -sivuilla. Alla olevasta linkistä pääsee oikeustieteiden todistusvalinnan pisteytystaulukkoon.

Todistusvalinnan pisteytystaulukko 2023-2025

Tasapisteet

Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, valitaan tasapisteissä olevat hakijat seuraavien aineiden antamien pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Mikäli ensimmäisen tasapistesäännön jälkeen hakijoita on yhä tasapistetilanteessa, tarkastellaan toisen tasapistesäännön mukaisen aineen pisteytystä ja niin edelleen tarvittaessa aina viidenteen tasapistesääntöön asti.

1. äidinkieli tai suomi/ruotsi toisena kielenä
2. parhaat pisteet antava ainereaali
3. kieli, pitkä oppimäärä (Jos hakija on suorittanut kaksi koetta äidinkielen oppimääränä, voidaan tässä huomioida se, jota ei ole huomioitu äidinkielenä)
4. muu parhaat pisteet antava kieli
5. matematiikka (pitkä tai lyhyt)

Jos tämänkin jälkeen valittavien kiintiö ylittyy, ketään tasapistesijalla olevista ei hyväksytä. Mikäli todistusvalinnassa jää paikkoja täyttämättä, vapautuneet paikat siirretään valintakoevalintaan.

Kevään 2025 valintakoe G: torstaina 5.6.2025 klo 14-18

Valintakoevalinta

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteet käyttävät yliopistojen valintakoetta G. Lue lisää valintakokeesta G yliopistovalinnat.fi -sivuilta.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteilla on käytössä valintakokeen G yhteinen osio ja oikeustieteen eriytyvä osio. Valintakoe perustuu kokeessa olevaan aineistoon ja oikeustieteen eriytyvä osio perustuu lisäksi ennakkomateriaaliin, joka julkaistaan 2.6.2025 klo 9.00 yliopistovalinnat.fi-sivustolla.

Valintakoe järjestetään digitaalisena Vallu-valintakoepalvelussa. Tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen sekä kannettavan tietokoneen. Ilman näitä et voi osallistua valintakokeeseen. Tutustu etukäteen digitaalisen valintakokeen ohjeisiin (yliopistovalinnat.fi-sivustolla).

Yksilölliset järjestelyt ja niiden hakeminen

Jos tarvitset valintakokeeseen yksilöllisiä järjestelyjä esimerkiksi terveydellisistä syistä, tutustu yksilöllisten järjestelyjen hakemista koskeviin ohjeisiin yliopistovalinnat.fi-sivustolla.

Valintakokeen yksilöllisten järjestelyjen hakemus tulee jättää viimeistään tiistaina 1.4.2025 ennen klo 15.00.

Valintakoepisteet-palvelu

Voit tarkastella digitaalisissa valintakokeissa antamiasi koevastauksia ja niiden pisteytyksiä Valintakoepisteet -palvelussa yliopistovalinnat.fi -sivuilta.

Varasijamenettely

Lue varasijoista yhteishaussa. Varasijanumerosi voi heikentyä, jos jonkun toisen hakijan ylioppilastutkinnon arvosanoihin tai IB/EB-tutkinnon lopullisiin arvosanoihin tulee korotuksia.

Kevään 2025 varasijat rajataan kaikissa oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteissa seuraavasti:
  • Todistusvalinta: 80 hakijaa (vain ensikertalaiset hakijat).
  • Valintakoevalinta, ensikertalaisille hakijoille: 50 hakijaa.
  • Valintakoevalinta, kaikille hakijoille: 50 hakijaa.