Yliopistoon hakevan tulee täyttää tietyt yliopistolaissa (YoL 558/2009 §37) mainitut edellytykset hakukelpoisuudesta. Kelpoisuutta tarkentaa laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005).
Hakukelpoisuus
Hakija on hakukelpoinen hakemaan, jos on suorittanut jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Ylioppilastutkinto
- International Baccalaureate -tutkinto (IB, Diploma, sertifikaatti ei riitä)
- Eurooppalainen ylioppilastutkinto (EB)
- Reifeprüfung-tutkinto (RP) / Deutsches Internationales Abitur (DIA) -tutkinto
- Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto tai ulkomailla suoritettu vähintään kandidaatin tutkintoa vastaava tutkinto
- Hakijalle on myönnetty opiskeluoikeus yliopistotutkintoon Suomessa
- Ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
- Cambridge Advanced International Certificate of Education –tutkinto (AICE)

Pakolaisasemassa olevien hakijoiden huomioiminen opiskelijavalinnassa
Jos hakija on pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, eikä hän voi todistaa korkeakoulukelpoisuuttaan asiakirjoin, yliopisto voi kutsua alemman tai samanaikaisesti alemman ja ylemmän tutkinnon suoritusoikeutta hakevan hakijan valintakokeeseen.
Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksestaan kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Hakijan tulee toimittaa kopio kyseisestä päätöksestä hakijapalveluihin. Pakolaisasemassa hakevan on todennettava yliopiston vaatima suomen kielen taito.
Erivapaus osallistua valintakokeeseen
Yliopistolain 37.10 §:n mukaan alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi myös henkilö, jolla yliopisto toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet.
Perusteltu hakemus koulutusselvityksineen tulee toimittaa hakuajan päättymiseen 30.3.2023 klo 15:00 mennessä kaikkiin niihin yliopistoihin, joiden hakukohteita erivapaushakemus koskee.
Hakuaika alkaa 15.3.2023 klo 8:00 ja päättyy 30.3.2023 klo 15.00.
Kielitaidon osoittaminen
Voidakseen tulla hyväksytyksi hakijan on osoitettava vaadittava suomen kielen taito. Jos hakija on suorittanut perusopetuksen, toisen asteen tutkinnon tai muun korkeakoulukelpoisuuden antavan tutkinnon suomeksi, hän on kielellisesti kelpoinen.
Hakijan on osoitettava suomen kielen taitonsa hakuaikana.
Miten voin osoittaa kielitaitoni?
Suomen kielen taidon osoittaminen
- Perusopetus, toisen asteen tutkinto tai muu korkeakoulukelpoisuuden antava tutkinto suoritettu suomen kielellä
- Perusopetuslain (628/1998) tai lukiolain (629/1998; 714/2018) mukaisista tai vastaavista opinnoista saadussa päättötodistuksessa hyväksytty arvosana äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen suomen kieli ja kirjallisuus tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä
- Etäkoulu Kulkurin perusopetuksen oppimäärää vastaavat opinnot suomen kielestä hyväksytysti suoritettu
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista:
- Suomalaisen ylioppilastutkinnon äidinkielen ja kirjallisuuden koe (suomen kielessä) tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe vähintään arvosanalla approbatur (A)
- Suomalaisen ylioppilastutkinnon pitkän oppimäärän mukainen toisen kotimaisen kielen koe suomen kielessä vähintään arvosanalla eximia cum laude approbatur (E)
- Suomalaisen ylioppilastutkinnon keskipitkän oppimäärän mukainen toisen kotimaisen kielen koe suomen kielessä suoritettu arvosanalla laudatur (L)
Kansainväliset ylioppilastutkinnot
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista:
- IB-tutkinnossa jokin seuraavista:
- A-tason, A1-tason tai A2-tason suomen kieli suoritettuna vähintään arvosanalla 2
- B-tason suomen kieli suoritettuna vähintään arvosanalla 5
- EB-tutkinnossa jokin seuraavista:
- Suomi L1-kielenä tai L2-kielenä suoritettu hyväksytysti (vuonna 2020 tai sitä ennen vähintään arvosanalla 4.00, vuonna 2021 tai sen jälkeen suoritettu vähintään arvosanalla 5.00)
- Suomi ONL-kielenä suoritettu vähintään arvosanalla 8.00
- RP- tai DIA-tutkinnossa jokin seuraavista:
- Suomi äidinkielenä -kirjallinen koe suoritettu hyväksytysti (arvosana 4)
- Suomi toisena kielenä CEFR-tasolla B2 suoritettu vähintään arvosanalla 8
Korkeakouluopinnot
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko korkeakoulututkinnon suorittamista:
- Hakija on tehnyt suomalaisessa korkeakoulussa hyväksytyn kypsyysnäytteen suomeksi
- Hakija on suorittanut suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoon sisältyvän kielikokeen suomen kielessä tai kieliopinnot, jotka osoittavat suomen kielen (toisena kotimaisena kielenä) suullista ja kirjallista taitoa, vähintään arvosanalla hyvä
- Hakija on tehnyt suomalaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa vähintään alemman korkeakoulututkinnon kirjallisen lopputyön suomeksi
- Hakija on suorittanut suomalaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa suomen kielen oppiaineessa (tai vastaavassa) vähintään 60 op/35 ov opintokokonaisuuden
Kielitutkinnot ja -kokeet
- Yleinen kielitutkinto (YKI): keskitason tutkinto suoritettu taitotasolla 4 kokeen kaikissa osakokeissa (tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen). Vaihtoehtoisesti ylimmän tason tutkinnosta (taitotasot 5 ja 6) vähintään kolme osakoetta suoritettuna hyväksytysti. Eri tutkintokertoja voi yhdistellä.
- Valtionhallinnon kielitutkinnossa suullinen ja kirjallinen taito suoritettu arvosanalla hyvä.
- Yhdistelmä YKI-tutkinnosta ja valtionhallinnon kielitutkinnosta: YKI-tutkinnon tekstin ymmärtämisen ja kirjoittamisen osakokeet suoritettu taitotasolla 4 ja valtionhallinnon kielitutkinnon suullinen taito suoritettu arvosanalla hyvä TAI YKI-tutkinnon puheen ymmärtämisen ja puhumisen osakokeet suoritettu taitotasolla 4 ja valtionhallinnon kielitutkinnon kirjallinen taito suoritettu arvosanalla hyvä.
- Korkeakoulun itse (tai yhteistyössä) järjestämä kielikoe, jossa hakijan suomen kielen taidon arvioidaan olevan vähintään tasolla B2.